PEMBAHARUAN DI BAWAH PUTERA ARAB SAUDI MENDAPAT SANJUNGAN SELURUH DUNIA – ARIF ALVI

Presiden Pakistan, Arif Alvi, menyatakan bahawa dunia sedang memberikan perhatian dan kagum dengan pembaharuan dasar kerajaan Arab Saudi yang dibawa oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman sebagaimana disuratkan dalam strategi Wawasan 2030.

Presiden Pakistan menerima baik kunjungan Putera Mahkota Arab Saudi,
Mohammed bin Salman

Dalam satu temu bual dengan media Arab News, pada 18 Feb 2019, di Islamabad, Arif Alvi menjelaskan, hala tuju Arab Saudi untuk kesederhanaan dan pemodenan amatlah penting.

Dunia tahu kepentingan itu kerana ia memberi kesan kepada banyak negara terutamanya negara Islam yang sering mendapat keprihatinan Arab Saudi selama ini.

“Pembaharuan di bawah kepimpinan Putera Mahkota itu amat penting dan ia mendapat perhatian serta sanjungan di seluruh dunia,” kata Arif Alvi.  

Peta hala tuju Wawasan 2030 Arab Saudi yang diterajui Putera Mahkota Mohammed bin Salman

Dasar Arab Saudi yang menentang ekstremisme global amat dihargai dan ia selari dengan dasar Pakistan untuk memerangi ekstremisme dan hasutan golongan yang tidak bertanggungjawab.

“Ia amat penting untuk menyampaikan maklumat yang betul dan benar kepada rakyat yang kadang kala dihasut misalnya tentang prinsip-prinsip keislaman dan kemudiannya mengambil tindakan yang terpesong,” katanya.

Terdapat persamaan antara Arab Saudi dan Pakistan dalam isu menentang ekstremisme.

Modernisasi di Arab Saudi akan dapat menyelamatkan rakyat daripada ektremisme dan memberikan peluang kepada rakyat untuk memperbaiki kehidupan mereka.

“Matlamat hala tuju Arab Saudi amatlah selari dan serupa dengan apa yang kerajaan Pakistan sedang usahakan”, kata Arif lagi.

Bagi merealisasikan Wawasan 2030, kerajaan Arab Saudi perlu mempelbagaikan ekonomi negara baik secara domestik mahupun pada pentas antarabangsa.

“Pastinya Arab Saudi memerlukan negara yang baik untuk pelaburan, dan Pakistan adalah negara yang amat sesuai,” katanya lagi kerana kedua-dua negara mempunyai dasar terbuka yang serupa.

Dasar perlindungan ke atas pelabur asing di Pakistan pastinya menjadi tarikan kepada Arab Saudi.

Malahan Pakistan juga amat tertarik dengan dasar Putera Mahkota untuk menentang rasuah.

Arif berpendapat bahawa sejak parti Pakistan Tehreek-e-Insaf ditubuhkan pada 1996, objektif utama  adalah menentang rasuah kerana mereka percaya bahawa rasuah ada di mana-mana di Pakistan.

Taraf hidup yang semakin merosot, dan peningkatan kadar kemiskinan, semuanya ada kaitan dengan rasuah.

Putera Mahkota, Mohammed bin Salam menerajui usaha memerangi rasuah di Arab Saudi

Dengan itu Pakistan dan Arab Saudi sebagaimana yang dilakukan oleh Yang Mulia Raja Salman dan Putera Mahkota Mohammed bin Salman mendukung dasar dan prinsip yang serupa tentang rasuah di bawah pentadbiran Perdana Menteri Imran Khan.

Pakistan juga merujuk kejayaan China dalam memerangi rasuah dan Pakistan sedang mengambil pendirian yang sama. Pendekatan Pakistan untuk menentang rasuah telah meningkatkan keyakinan pelabur antarabangsa.

Pakistan telah menjalin hubungan baik dengan Arab Saudi dan rakyatnya. Kedua negara menjalin hubungan sebagaimana saudara kandung, dan mengambil berat akan kebajikan serta keselamatan masing-masing.

‘Dua Masjid Suci’ Islam: Masjidil Haram dan Masjid Nabawi yang mesti dipertahankan

Arif juga menegaskan bahawa apa jua bahaya yang mengancam ‘Dua Masjid Suci’ atau apa jua bahaya kepada rakyat Arab Saudi, ia adalah bahaya yang sama kepada rakyat kami dan negara kami. Dengan itu kami tidak berlengah untuk membantu mempertahankan Arab Saudi.

*Tamat*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s