ANCAMAN DAESH SUDAH BERTAPAK DI ASIA TENGGARA

Dalam ruang masa sedekad lebih, Malaysia telah pernah mengalami ancaman puak pengganas militan seperti al-Maunah, al-Qaeda, Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Militan Malaysia (KMM).

Meskipun tidak sedahsyat sebagaimana yang disaksikan di Syria, Iraq, Yaman, namun ancaman puak militan Daesh dari Timur Tengah telah secara halus mula meresap masuk ke rantau Asia Tenggara dan tidak terkecuali Malaysia .

Fenomena dakyah Daesh tidaklah menghairankan kerana golongan sasaran adalah kaum Muslimin yang terpengaruh dengan janji ‘syurga melalui jihad’ yang kononnya menentang musuh Islam di Syria dan Iraq adalah pengorbanan besar yang membolehkan mujahid terus diangkat ke syurga.

Walau bagaimanapun berbeza dengan ancaman gerakan militan skala kecil sebelum ini seperti Al-Maunah, kerana Daesh dianggap lebih berbahaya dalam konteks penyebaran pengaruh mereka.

Dengan kecanggihan ICT, pentadbiran pengrekrutan Daesh agak efektif dengan menggunakan aplikasi media sosial untuk mempengaruhi dan merekrut ahli baharu termasuk mengeluarkan arahan untuk melakukan serangan skala besar. Mereka juga mengambil kesempatan daripada kelembapan ekonomi negara Asia Tenggara, dengan menjanjikan pendapatan lumayan dalam gerakan militan mereka. Namun hakikatnya pendapatan lumayan itu hanyalah satu pembohongan.

Gerakan Daesh yang meresap masuk ke Malaysia tidak boleh dipandang ringan kerana sebagaimana yang berlaku di Syria dan juga di Iraq, ancaman Daesh datang bersama-sama dengan fahaman sesat Syiah Iran.

Bukan itu sahaja, kerajaan Syiah Iran sebagaimana yang berlaku di Iraq, Syria dan Yaman, telah membekalkan senjata serta dana kepada golongan yang mudah dipengaruhi oleh tarikan ‘jihad dan syurga’ itu

Dengan itu, bagaimanakah ajaran sesat Syiah boleh menjamin dan mengangkat mujahid ke syurga?

Di Selatan Thailand sudah ada puak Syiah dan masjid-masjid mereka yang dibiayai oleh kerajaan Syiah Iran. Perkembangan sedemikian semestinya meningkatkan tindakan perisikan Malaysia dan sentiasa peka terhadap ancaman sedemikian supaya tragedi seperti yang berlaku pada 2013 di Lahad Datu tidak berulang lagi.

Walau bagaimanapun pada tahun 2016, Malaysia telah dikejutkan dengan letupan bom tangan di pusat hiburan Movida di Puchong, Selangor yang disahkan didalangi kumpulan pengganas Daesh iaitu serangan pertama kumpulan itu di Malaysia.

Walaupun masyarakat Malaysia menolak aktiviti maksiat namun tindakan mengebom tanpa mengira mangsa, adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

Dengan tindakan militan sedemikian, ia adalah mesej jelas bahawa tidak ada negara di dunia ini yang 100% boleh bebas daripada aktiviti dan pengaruh pengganas global seperti Daesh.

Negara maju dan hebat dengan kekuatan perisikan dan logistik ketenteraan yang canggih, seperti Amerika Syarikat (AS), Perancis, Turki dan Arab Saudi juga tidak terkecuali daripada menjadi sasaran keganasan kumpulan tersebut.

Serangan puak militan seumpama itu juga pernah tertuju ke kota suci Mekah, Jeddah dan pusat strategik Arab Saudi, melalui serangan peluru berpandu dan juga dron bersenjata.

Walau bagaimanapun dengan kecanggihan pertahanan negara Arab Saudi, serangan peluru berpandu yang mensasarkan kota suci Mekah dapat ditangkis. Bagaimanakah sekiranya serangan sedemikian tertuju ke Putrajaya?

Melalui dakyah dan pengaruh ICT, ancaman puak pengganas militan sudah pun bertapak dan meresap di beberapa negara di rantau ini seperti Filipina, Thailand, Indonesia dan tidak terkecuali Malaysia juga.

Daesh dikatakan berhasrat menubuhkan Katibah Nusantara iaitu negara Daesh Asia Tenggara yang merangkumi Indonesia, Malaysia, Singapura, selatan Filipina dan selatan Thailand. Ini bermakna, Daesh mungkin sudah berjaya mendapat sokongan daripada kumpulan-kumpulan militan di rantau ini.

FILIPINA

Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) merupakan antara gerakan Islam terbesar di selatan Filipina yang menuntut kemerdekaan daripada Filipina.

Kumpulan tersebut memilih pendekatan diplomatik dan telah mencapai perjanjian damai dengan kerajaan Filipina.

Namun, apabila Undang-undang Asas Bangsamoro (BBL) gagal dibentangkan pada persidangan Kongres Filipina ke-16 pada Februari 2016, ia membantutkan penubuhan Bangsamoro. Punca utama BBL gagal dibentangkan ialah peristiwa berdarah Mamasapano pada Januari 2015 yang menyebabkan 44 anggota gerak khas Polis Filipina terkorban. Pejuang Kebebasan Islam Bangsamoro (BIFF) yang merupakan serpihan daripada MILF disalahkan atas kejadian itu.

Kegagalan BBL dibimbangi akan menyebabkan MILF dan kumpulan Islam lain yang menggunakan pendekatan diplomatik beralih menyokong Daesh untuk menubuhkan kerajaan Islam Nusantara dengan mengangkat senjata dan mengaktifkan gerakan militan mereka.

Satu lagi kumpulan militan di Filipina, Abu Sayyaf yang mempunyai hubungan dengan al-Qaeda telah menyatakan sokongan mereka kepada Daesh.

Walaupun wujud dengan matlamat untuk menubuhkan kerajaan Islam, Abu Sayyaf telah berkembang menjadi kumpulan pengganas yang berorientasikan keuntungan melalui keganasan, penculikan dan dadah.

Abu Sayyaf seringkali terlibat dalam kes penculikan di laut yang bersempadanan dengan Malaysia untuk mendapatkan wang tebusan bagi membeli senjata. Mereka juga amat ganas dan tidak teragak-agak membunuh tebusan jika wang tebusan tidak dibayar.

THAILAND

Dengan fenomena politik yang serupa dengan apa yang berlaku di Filipina, kumpulan militan yang wujud di selatan Thailand bermula dengan perjuangan menuntut kuasa autonomi. Keganasan-keganasan yang berlaku di selatan Thailand bukan hanya melibatkan kumpulan militan Islam, malahan juga samseng.

Tuntutan umat Islam selatan Thailand itu lebih kepada perjuangan untuk keadilan sosial dan ekonomi kerana mereka ditindas dan dipinggirkan dalam program pembangunan oleh kerajaan Thailand.

Tidak mustahil kekecewaan berterusan itu akan menyebabkan golongan ini terpengaruh dengan perkembangan yang berlaku di Syria dan Iraq, untuk kembali aktif melakukan serangan. Perkembangan di selatan Thailand sejak kebelakangan yang menyaksikan serangan keganasan kembali berlaku perlu diberikan perhatian serius.

Letupan bom di sebuah kuil Budha yang mengorbankan 20 orang di Bangkok pada Ogos tahun lalu adalah antara keganasan terburuk di Thailand. Meskipun belum dapat dipastikan motif serangan tetapi penyerang didakwa merupakan rakyat Turki dan China. Juga tidak diketahui sama ada mereka ini ahli Daesh atau sebaliknya.

Namun, banyak pihak melihat Daesh tidak mampu untuk memberikan ancaman kepada Thailand kerana bilangan anggota kumpulan militan Islam yang sedikit di negara tersebut tetapi serangan keganasan yang dilakukan akan memberikan impak kepada ekonomi negara itu.

INDONESIA

Pada Januari 2016, Indonesia telah dikejutkan dengan serangan pengganas di Jakarta yang mengorbankan empat orang awam dan empat penyerang serta mencederakan 23 orang awam. Itu merupakan serangan pertama yang dilakukan oleh Daesh di negara tersebut.

Tragedi serangan pengganas di Indonesia bukanlah perkara asing bagi negara itu. Sebelum itu, JI atau Jemaah Islamiyah dilihat mendominasi serangan keganasan di Indonesia. Ini termasuklah serangan bom di Bali pada 2002 yang mengorbankan 202 orang.

Begitu juga dengan serangan di Hotel JW Marriott, Jakarta pada 5 Ogos 2003 dan serangan di hotel sama dan Hotel Ritz-Carlton pada 17 Julai 2009.

JI kini sudah lumpuh dengan penangkapan pemimpin-pemimpinnya termasuk Abu Bakr Bashir yang kini ditahan dalam penjara.

Ia menyebabkan munculnya kumpulan serpihan yang dikenali sebagai Jemaah Anshorut Tauhid (JAT) pada 2008 dan serpihan JAT, Jamaah Ansharusy Syariah (JAS) pada 2014. Kedua-dua pertubuhan itu mahu undang-undang syariah dilaksanakan di Indonesia.

Walaupun ancaman JI mungkin sudah tidak aktif, tetapi ahli pertubuhan itu masih wujud. Kemunculan kumpulan militan Daesh di Indonesia dibimbangi akan menarik ahli-ahli JI untuk menyertainya.

Indonesia adalah negara yang memiliki populasi umat Islam terbanyak di dunia. Daripada 250 juta penduduk, 80% daripadanya adalah orang Islam. Ini menjadikan Indonesia sebagai negara yang sesuai untuk Daesh mengembangkan ideologinya. Jadi, tidak mustahil, lebih banyak serangan Daesh yang akan menggegarkan Indonesia.

Ideologi Daesh yang ganas sebenarnya ditolak oleh umat Islam di Indonesia dan Malaysia. Kaji selidik yang dijalankan oleh Pusat Penyelidikan PEW mendapati hanya 4% rakyat Indonesia bersimpati dengan Daesh manakala di Malaysia terdapat kira-kira 11%. Walau bagaimanapun kadar sokongan itu telah merosot apabila media mula mendedahkan falsafah Daesh yang bertentangan dengan Islam. Kumpulan Al-Qaeda juga tidak mahu bersekongkol dengan Daesh yang dilihat sebagai amat ganas.

Pertubuhan Islam terbesar di Indonesia, Nahdatul Ulama (NU) yang mempunyai lebih 50 juta ahli turut mengutuk tindakan dan menolak ideologi Daesh.

MALAYSIA

Situasi politik yang diserapi oleh puak militan di Malaysia berbeza dengan Indonesia, Thailand dan Filipina. 

Malaysia belum pernah menghadapi isu besar melibatkan kumpulan militan seperti di Flipina mahupun di selatan Thailand.

Ancaman kumpulan militan Al-Maunah, Al-Qaeda, Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Militan Malaysia (KMM) yang wujud sebelum ini berjaya dibanteras dari peringkat awal sebelum ia berkembang sehingga sukar dikawal.

Antara faktor utama yang menyebabkan Malaysia mempunyai risiko rendah terdedah kepada serangan militan dari aktiviti domestik ialah kerana faktor tindakan pantas dan proaktif yang diambil oleh ‘Bahagian Counter Terrorism’ Cawangan Khas Bukit Aman dalam melakukan pencegahan awal. Ini terutamanya dalam gerakan risikan, pemantauan di laman media sosial dan menangkap suspek.

Meskipun ancaman militan di negara ini begitu rendah, kemunculan laporan bahawa terdapat usaha untuk mewujudkan gabungan pro-Daesh di Asia Tenggara melibatkan kumpulan militan dari Malaysia, Indonesia dan Filipina perlu dipandang serius.

Walaupun sudah tidak aktif, tiga kumpulan militan iaitu Tanzim al-Qaeda Malaysia, Kumpulan Mujahidin Malaysia dan Darul Islam Sabah boleh menjadi ancaman sekiranya bergabung dengan gerakan militan dari negara-negara lain di rantau ini.

Selain itu, laporan oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) bahawa lebih 1,000 orang rakyat Asia Tenggara telah menyertai Daesh di Syria atau Iraq juga hendaklah diberikan perhatian.

Sebahagian daripada mereka ini mungkin akan pulang ke tanah air dan menubuhkan sel Daesh masing-masing. Mereka juga boleh merekrut ahli baharu dari negara ini menerusi media sosial.

Berdasarkan Indeks Keganasan Global 2018 oleh The Insitute for Economics and Peace (Institut untuk Ekonomi dan Keamanan), Malaysia berada di tangga ke-25 dari segi risiko ancaman keganasan berbanding ke-29 pada tahun 2017. 

IEP dalam laporannya berkata Malaysia berada pada tahap ke-25 daripada 163 negara, dan juga merupakan satu daripada lima negara teraman di rantau Asia Pasifik selepas Australia, Jepun, Singapura dan New Zealand.

Kedudukan tersebut jauh lebih baik berbanding negara jiran seperti Laos (46), Indonesia (55), Kemboja (96), Thailand (113), Myanmar (122) dan Filipina (137).

Kini Daesh semakin kehilangan kuasa dan pejuang mereka khususnya di Syria dan Iraq.

Dengan itu mereka mungkin mahu mengembangkan operasinya di rantau Asia Tenggara ini yang mempunyai bilangan umat Islam yang besar.

Berdasarkan beberapa laporan antarabangsa, beberapa kumpulan militan yang ada di rantau ini telah menyatakan sokongan kepada Daesh, seperti kumpulan Abu Sayyaf di Filipina.

Sebelum ini, tidak ada siapa menjangkakan atau percaya Daesh akan melakukan serangan di negara ini tetapi ia telah berlaku di pusat hiburan Movida. Kumpulan tersebut juga pernah mengancam untuk melakukan serangan ke atas Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Syria dan Iraq juga tidak menjangkakan Daesh boleh menyerang dan menguasai sebahagian wilayah dalam negara itu tetapi ia telah berlaku. Lihatlah kehancuran yang berlaku ke atas rakyat negara itu sekarang. Diharapkan kelalaian kerajaan Syria dan Iraq tidak diulangi oleh mana-mana kerajaan di rantau ini.

Image result for MAT SABU SYIAH

Dengan kata-kata lain, Malaysia haruslah bersiap siaga untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Lebih-lebih lagi apabila Menteri Pertahan Malaysia dikatakan menganut fahaman sesat Syiah. Ia amat membahayakan!

******

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s