BOLEHKAH UMAT ISLAM BERGANTUNG HARAPAN KEPADA KERAJAAN PH?

Rencana dipetik daripada blog KOREK, BONGKAR, DEDAH

Golongan yang telah dewasa semasa zaman pemerintahan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri Ke-4, kebanyakannya tidak menyedari kerosakan yang dibuat oleh Mahathir, apatah lagi bagi generasi muda yang masih di bangku sekolah ketika itu.

Majoriti pemikiran dan pandangan rakyat dibutakan oleh media yang dikawal sepenuhnya oleh kuasa diktator semasa Mahathir memerintah selama 22 tahun (1981-2003). Kerosakan yang dibawanya terhadap Islam amat parah sekali.

Mahathir berjaya mengelabukan mata rakyat sepanjang pemerintahannya yang lewah dengan pelbagai penyelewengan dan penindasan yang berlaku dalam pelbagai bentuk terhadap Islam.

Pemerintah  menguasai media arus perdana dengan cara yang amat ketat. Malahan ramai penggiat media yang takut sebagaimana tindakan kuku besi Mahathir semasa ‘Operasi Lalang’ apabila lebih seratus penggiat media, pemimpin NGO, pemimpin politik pembangkang, dan ahli akademik telah ditahan tanpa perbicaraan di bawah ISA.

Keadaan sudah berubah pada hari ini kerana kewujudan media sosial yang mendedahkan pada rakyat apa yang cuba disembunyikan oleh media arus perdana yang dikawal oleh Mahathir.

Lobi Mahathir terhadap rakan dunia Islam lain juga hebat. Lihatlah sebagaimana berlaku akhir-akhir ini, apabila dia bercakap berdegar-degar mengkritik Israel di pentas antarabangsa.

Sedangkan di negaranya sendiri dia mengabaikan kebajikan umat Islam, hak umat Islam dirosakkan, agama Islam dihina dan dikeji, pemerintahannya cuba meratifikasikan ICERD dan Statut Rome, Rasulullah SAW dihina, rakyat Islam ditindas, ajaran sesat Syiah diberikan laluan, aset institusi ekonomi Islam untuk mengendalikan pendeposit sebagai simpanan untuk menunaikan rukun Islam kelima diperkotak-katikkan, dia membiarkan Tabung Haji dikawal oleh kafirun laknatullah, malah penceramah agama Islam dalam media arus perdana dikawal oleh kafirun.

Corak pemerintahan Mahathir menonjolkan pendekatan kuku besi atau dengan kata-kata lain, ‘diktator.’

Hakikat dirinya adalah diktator diperakui sendiri oleh Mahathir.

Amat jelas pada zaman pemerintahan Mahathirlah maruah dan kedudukan Islam di negara ini  dicabul dan terancam.

Sebagai pemimpin bagi negara yang majoriti rakyatnya adalah beragama Islam, apatah lagi Perlembagaan Persekutuan telah memaktubkan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi yang harus diutamakan, dipertahankan dan tidak boleh dipersoalkan, Mahathir telah melawan arus apabila dia mengeluarkan kenyataan yang menghina Islam dan syariatnya.

Untuk menutupi sifat munafiknya, Mahathir sering mencanangkan Malaysia adalah negara Islam dan dia pembela agama Islam.

Sebaliknya dialah yang paling lantang mengkritik syariat Islam sejak dahulu, sebagai tindak balas terhadap perjuangan musuh politiknya yang mahu menegakkan syariat Islam.

Sikap anti-Islam Mahathir terserlah apabila beliau membela seorang ahli akademik sosialis yang berpegang kepada ideologi anti-Hadis bernama Dr Kassim Ahmad.

Kassim Ahmad adalah orang yang menolak hadis Nabi dan yang terakhir berpandangan tiada syahadah atau persaksian ke atas kerasulan Nabi Muhammad S.A.W. dalam kalimah syahadah.

Muzakarah Mufti-Mufti Negeri pada 6 September 1995 telah mengharamkan buku Kassim Ahmad bertajuk ‘Hadis: Satu Penilaian Semula.’

Malangnya Mahathir mempertahankan Kassim Ahmad dan menuduh orang yang menentangnya sebagai tidak mampu berhujah.

Perkara tersebut diujarkan sendiri oleh Mahathir selepas Majlis Pelancaran ‘Kursi Keamanan Global Tun Mahathir’ di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia di Gombak pada 18 Februari 2014, dengan kenyataannya seperti berikut.

“Dia (Kassim Ahmad) dilabelkan sebagai anti-hadis sebab orang tidak boleh jawab apa yang dia kata. Kita lihat di sini label digunakan sebagai alat untuk mematahkan pendapat orang lain.”

Mahathir lupa bagaimana dia melabelkan DS Najib sebagai ‘perompak’, ‘lanun Bugis’, dan ‘kleptokrat’. Malah konco-konconya sekarang melabelkan kerjasama UMNO-PAS sebagai gerakan yang dilabelkan sebagai ‘taliban’.

Sehingga hari ini, Mahathir masih dengan sikapnya yang tidak berubah. Dia tegak berdiri dengan sikap diktatornya sedangkan parti pimpinannya dalam PH adalah parti yang paling lemah. Namun dia cuba mengelabukan rakyat bahawa dia mahu ‘menyelamatkan Malaysia’.

Hari ini dengan keadaan huru-hara dan lintang pukang politik serta pemerintahannya dalam kerajaan Pakatan Harapan, rakyat percaya bahawa ‘Malaysia mesti diselamatkan daripada pemerintahan Mahathir-DAP’.

Isu terkini yang menjadi kemarahan rakyat ialah ratifikasi Statut Rome yang cuba mencairkan kuasa Raja-Raja. Setelah kerajaan Mahathir gagal untuk meratifikasikan ICERD atas bantahan rakyat Melayu-Islam, secara diam-diam melalui Menteri Luar, kerajaan Mahathir telah menandatangani Statut Rome.

Walau bagaimanapun persetujuan itu ditarik balik, juga atas desakan rakyat dan Majlis Raja-Raja.

Mahathir sebagaimana biasa cuba menyalahkan Tengku Mahkota Johor (TMJ) atas tuduhan menghasut Majlis Raja-Raja supaya menentang ratifikasi Statut Rome, namun tuduhan Mahathir itu lebih merupakan tindakan pemimpin yang nyanyuk, kerana isu besarnya ialah, kerajaan PH tidak terlebih dahulu mendapatkan perkenan Majlis Raja-Raja.

Seiring dengan isu itu, Timbalan Menteri Pendidikan DAP, Teoh Nie Ching, menuduh pula empat ahli akademik ‘perundang-undangan’ daripada pelbagai universiti yang turut mendedahkan dampak ratifikasi Statut Rome. Ugutan telah pun dikeluarkan untuk mengambil tindakan ke atas mereka.

Nampak sangat bahawa kerajaan Mahathir lagi sekali cuba menonjolkan sifat diktator yang lebih cenderung hendak memusnahkan kuasa Raja-Raja yang menjadi payung agama Islam di negara ini.

Ekoran daripada suasana politik kerajaan PH yang kian hari kian huru-hara, Menteri Wilayah Persekutuan PH, Khaled Samad telah membuat telahan bahawa kemarahan rakyat boleh membawa kepada ‘rampasan kuasa.’  Tidakkah Mahathir melihat kenyataan menteri kabinetnya Khalid Samad juga sebagai satu ugutan?

Berikut adalah beberapa kenyataan Mahathir yang amat bertentangan dengan ajaran Islam dari sudut firman Allah dalam Al-Quran mahupun hadis (dipetik daripada blogmazeer).

Fikirkanlah apakah wajar meletakkan kepercayaan kepada Mahathir sebagai pembela agama Islam di Malaysia?

Dengan itu juga apakah wajar umat Islam menyokong dan memilih pemimpin kafirun untuk menerajui negara yang majoriti rakyatnya adalah umat Islam?

*****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s